Bewoners die rond de fabriek van Chemours in Dordrecht wonen, krijgen het advies van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) om met mate groente of fruit te eten uit hun eigen tuin. Dat advies geldt voor een straal van 1 kilometer.

Uit nieuw onderzoek van de RIVM in tien moestuinen naar C8 en GenX blijkt volgens de onderzoekers dat het in principe veilig is gewassen te eten. Maar voorzichtigheid is geboden. ,,Niet te vaak of te veel. De reden hiervoor is dat omwonenden ook via de lucht en drinkwater met GenX en C8 in aanraking komen, of zijn gekomen'', aldus de onderzoekers die waarschuwen voor dagelijkse consumptie.

De drie gemeentes Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht zijn geschrokken van de uitkomst. ,,Inwoners die soms jarenlang gezond en biologisch bezig zijn met het verbouwen van eigen eigen groente, krijgen ongewenst mogelijk deze stoffen binnen. En nu geldt zelfs het advies om binnen een kilometer van het bedrijf de consumptie te matigen'', aldus de gemeentes.

Het RIVM analyseerde 74 monsters van blad-, knol- en vruchtgroente uit moestuinen in Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht.

Waarschuwing

Vorig jaar ontstond verwarring over de veiligheid van eten uit eigen tuin rond de fabriek. Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam sloeg na eigen onderzoek destijds alarm en waarschuwde mensen dat het beter was voorlopig geen groente uit eigen tuin te eten. Dat leidde tot veel verontruste reacties, onder andere van volkstuinders in de regio.

Het RIVM heeft nu tien moestuinen onderzocht: in Dordrecht drie, in Papendrecht drie, en in Sliedrecht vier. ,,In alle onderzochte moestuinen zijn sporen van GenX en C8 aangetroffen, maar de hoeveelheid is meestal zo laag dat de hoeveelheden niet in meetbare hoeveelheden uit te drukken zijn'', stellen de onderzoekers.

Op één plek in Sliedrecht, op afstand van minder dan een kilometer van de fabriek, zijn hogere concentraties van de chemische stoffen aangetroffen.

C8

Afgelopen jaar werd al duidelijk dat in ieder geval achttien inwoners uit Sliedrecht meer C8 in hun bloed hebben dan door het RIVM was verwacht. Veel van hen gaven aan groente en fruit te eten uit eigen tuin.

Volgens het RIVM is er voor omwonenden van een echt risico geen sprake. Zelfs bij het worstcasescenario, waarbij mensen dagelijks uit eigen tuin smullen, wordt de veilige grenswaarde van 89 ppb in het bloed volgens de RIVM niet overschreden. ,,Doordat omwonenden echter ook via lucht en drinkwater zijn of worden blootgesteld, kunnen de gezondheidskundige grenswaarden echter wel worden overschreden.''

Mensen die buiten de straal van een kilometer rond Chemours wonen, kunnen volgens het RIVM met een gerust hart uit hun tuin eten.

Informatieavond

Voor inwoners met een moestuin die naar aanleiding van dit onderzoek vragen hebben organiseren de gemeentes Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht een inloopbijeenkomst. Die is op maandag 12 maart a.s. in
Het Griendencollege, Prof. Kamerlingh Onneslaan 109, van 17.00 – 20.00 uur. Het RIVM is aanwezig om vragen te beantwoorden, evenals de Dienst Gezondheid & Jeugd en de drie gemeentes.

Bron: AD, Gemeente Sliedrecht

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  1. Naam
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.
  2. E-mailadres(*)
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.

Mr. Jesse van Meerkerk

Direct contact?

E-mail:
j.vanmeerkerk@dekoningadvocaten.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

van meerkerk

 

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com