Nieuws

Op verschillende plekken in de omgeving van chemisch bedrijf Chemours bevatten het slootwater en opgevangen regenwater sterk verhoogde concentraties van de chemische stoffen PFOA of GenX.

PVV en GroenLinks van Provinciale Staten in Den Haag zijn geschokt dat in afvalwater van de Dordtse fabriek Chemours C8 is aangetroffen. Het bedrijf ontkent dat het - illegaal - nog met C8 werkt.

De Dordtse fabriek Chemours is door de provincie Zuid-Holland op het matje geroepen omdat het bedrijf volgens haar recent illegaal de kankerverwekkende stof C8 loosde via de rioolwaterzuivering in Dordrecht. 

Bewoners die rond de fabriek van Chemours in Dordrecht wonen, krijgen het advies van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) om met mate groente of fruit te eten uit hun eigen tuin. Dat advies geldt voor een straal van 1 kilometer.

Er is nog altijd geen oplossing wat er gedaan moet worden met door GenX of PFOA vervuilde grond. Dat blijkt uit een brief van minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Er is nog altijd geen oplossing wat er gedaan moet worden met door GenX of PFOA vervuilde grond. Dat blijkt uit een brief van minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

De gifstoffen C8 en GenX van de Dordtse fabriek Chemours hebben niet alleen het drinkwater, maar ook de grond vervuild. Hoveniersbedrijven, aannemers en bouwers die werken in een straal van tien kilometer rond de chemische fabriek zitten met hun handen in hun haar omdat ze bij de bouw opgezadeld zijn met afgegraven vervuilde grond, die ze niet kwijt kunnen.

Grond met daarin PFOA, mag tijdelijk alleen hergebruikt worden bij locaties die even ver of dichterbij Chemours liggen dan de plek waar het vandaan komt. Dit staat in een door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid opgestelde handreiking. Die is geldig totdat er definitieve regels zijn voor het verplaatsen van grond waar PFOA is aangetroffen.

Het algehele beeld van de gratis prik naar C8 in uw bloed wordt door de overheid niet op een rij gezet en ook niet openbaar gemaakt. Om toch voor iedereen in de regio een overzicht te kunnen schetsen, zoekt de redactie van AD De Dordtenaar dringend contact met alle mensen die de prik gratis gaan halen.

Op dit moment onderzoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het gehalte aan onder andere PFOA in eetbare gewassen uit een aantal moestuinen in de gemeenten Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht. Het eindrapport hiervan wordt begin 2018 verwacht.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  1. Naam
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.
  2. E-mailadres(*)
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.

Mr. Jesse van Meerkerk

Direct contact?

E-mail:
j.vanmeerkerk@dekoningadvocaten.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

van meerkerk

 

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com