Nieuws

Inwoner van Sliedrecht Ted van der Vlies raakt er niet over uitgepraat. De bewoner van Baanhoek, pal tegenover chemiebedrijf Chemours / DuPont, blijkt na een bloedtest een waarde van 157,9 nanogram PFOA per milliliter serum in het bloed te hebben. Dat is tot nu toe een recordmeting in de regio. De normaalwaarde (referentiewaarde) is < 10.0 ug/L (1 ug/mL = 1000 ng/ml).

Talloze nieuwbouw en renovatieprojecten in de Alblasserwaard en Drechtsteden dreigen in de knel te komen door de aanwezigheid van GenX en C8 in de grond.

Mensen die van 1970 tot 2012 rond DuPont /Chemours woonden, mogen hun bloed gratis laten testen op C8. Er zijn veel vragen.

Inwoners uit Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht die tussen 1970 en 2012 minstens een jaar rond de fabrieken DuPont en Chemours hebben gewoond, kunnen zich na de zomer op kosten van het ministerie van Milieu laten testen op C8 in hun bloed.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begint woensdag 30 augustus 2017 met het onderzoek naar de chemische stoffen PFOA en GenX in groente bij moestuinen in Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht.

Omwonenden van de fabriek Chemours in Dordrecht krijgen het advies voorlopig geen groente uit eigen tuin te eten. Uit onderzoek van de VU in Amsterdam blijkt dat de omstreden stoffen GenX en C8 in zorgelijke concentraties zijn aangetroffen op bladeren van gewassen, struiken en gras. Dat blijkt uit monsters in een straal van een kilometer rond de fabriek.

In heel Nederland moet precies in kaart worden gebracht of en hoeveel GenX er in het drinkwater zit, vindt een ruime Kamermeerderheid. Veel politici zijn geschrokken. Deze krant toonde aan dat de omstreden stof op zeker zes plekken in Zuid-Holland in kraanwater voorkomt.

De chemische stof GenX zit in Zuid-Holland op meer plaatsen in het drinkwater. Weliswaar niet in gevaarlijke hoeveelheden, maar er is nog veel onduidelijkheid over de effecten op de lange termijn. Dat het wel in ons drinkwater mag zitten, verbaast wetenschappers daarom.

 

Kamerlid Jessica van Eijs (D66) noemt het rapport 'schokkend'. Ze vroeg een debat aan in de Tweede Kamer. Dat verzoek is inmiddels door een meerderheid van de Kamer ondersteund. ,,We willen opheldering'', aldus Van Eijs. ,,Hoe kan het dat de inspectie dit bedrijf zo lang zijn gang heeft laten gaan? Gezondheid moet altijd voorop staan.''

De Arbeidsinspectie heeft decennialang nauwelijks omgekeken naar het werken met gevaarlijke stoffen in chemiebedrijf Dupont. Er was wel contact met het bedrijf, maar dat ging vooral over het voorkomen van ongevallen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  1. Naam
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.
  2. E-mailadres(*)
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.

Mr. Jesse van Meerkerk

Direct contact?

E-mail:
j.vanmeerkerk@dekoningadvocaten.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

van meerkerk

 

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com