Nieuws

Wetenschapper Marijke de Cock van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft maandagavond in het Provinciehuis in Den Haag voor de Statenleden gepleit voor een groot bevolkingsonderzoek onder kinderen rond de fabrieken DuPont en Chemours in Dordrecht.

 

Documentairemakers-journalisten Jules Giraudat en Arthur Bouvart van Premières Lignes Télévision in de Franse hoofdstad Parijs zijn op zoek naar mensen die willen meewerken aan een documentaire over chemiebedrijf DuPont en de PFOA-vervuiling (C8).

Een informatieavond moest bezorgde inwoners van Sliedrecht en omgeving meer duidelijkheid geven over de C8-onderzoeken van het RIVM. Maar de vragen die de bewoners hadden, bleven onbeantwoord. ‘Leuk dat uw model klopt, maar wat heb ik daar aan?’

Op maandag 29 mei a.s. vindt er een informatiebijeenkomst plaats in de Lockhorst, Sportlaan 1 te Sliedrecht over de onlangs verschenen rapporten van het RIVM over PFOA. Het RIVM geeft een toelichting op het steekproef-bloedonderzoek onder omwonenden van Chemours en DuPont en het literatuuronderzoek naar gezondheidseffecten van PFOA. Het RIVM geeft presentaties om 19.30 uur en om 20.30 uur en de inloop die avond is vanaf 19.00 uur.

Op maandag 29 mei a.s. vindt er een informatiebijeenkomst plaats in de Lockhorst, Sportlaan 1 te Sliedrecht over de onlangs verschenen rapporten van het RIVM over PFOA.

Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Milieu beantwoordde woensdagmiddag 17 mei 2017 direct een groot aantal vragen van kamerleden in het plenaire debat over het RIVM-rapport PFOA-bloedonderzoek dat onder 382 personen uit Sliedrecht en Dordrecht heeft plaatsgevonden.

Er zijn sterke bewijzen dat het bedrijf DuPont al decennialang wist van de gevaren van de stof C8 voor de omwonenden van de fabriek.

Opeens lag het briefje op de deurmat en moesten ze zonder begeleiding van deskundigen de soms schokkende resultaten vernemen. Ook mensen met weinig C8 in hun bloed zijn soms echt bang. Maar er is ook nuchterheid.

De resultaten van het bloedonderzoek zijn in lijn met een eerdere risicoschatting van het RIVM uit 2016. Hierbij werd berekend dat het waarschijnlijk is dat de gezondheidskundige grenswaarde voor PFOA langdurig is overschreden. De blootstelling aan perfluoroctaanzuur (PFOA) in het verleden heeft mogelijk effect op de gezondheid van omwonenden DuPont/Chemours.

Drinkwaterbedrijf Oasen sleept de provincie Zuid-Holland en chemisch bedrijf Chemours voor de rechter. Het drinkwaterbedrijf wil dat het bedrijf in Dordrecht veel minder van de omstreden stof GenX gaat lozen in de rivier de Merwede. “Deze stof is een wezenlijke dreiging voor het drinkwater”, stelt Oasen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  1. Naam
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.
  2. E-mailadres(*)
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.

Mr. Jesse van Meerkerk

Direct contact?

E-mail:
j.vanmeerkerk@dekoningadvocaten.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

van meerkerk

 

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com