Nieuws

OpinieKamerlid Femke Merel Arissen (Partij voor de Dieren) pleit voor een verbod op het gebruik van de stof GenX. Alleen bewezen onschadelijke stoffen zouden nog op het oppervaktewater geloosd mogen worden.

De provincie Zuid-Holland wil de vergunning aanpassen van chemiebedrijf Chemours om de hoeveelheid afvalwater met de dubieuze stof GenX die het bedrijf in de rivier de Merwede mag lozen te verminderen. De kwaliteit van het drinkwater is in het geding. Maar het bedrijf noemt de zorgen ‘prematuur’.

De uitkomst van het vervolgonderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar C8 in het bloed van omwonenden van de Dordtse fabriek DuPont, is uitgesteld tot mei.

De Tweede Kamer praat woensdag 29 maart 2017 om 14.30 uur in de plenaire zaal over chemiebedrijf Chemours/DuPont in aanwezigheid van demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Milieu.

Chemiebedrijf Chemours / DuPont schrijft inwoners aan of ze lid willen worden van de Burenraad. Dat blijkt uit een schrijven dat in het bezit is van Sliedrecht24.

Fabriek DuPont heeft het formaldehyde-lek van augustus niet alleen verzwegen voor de stad Dordrecht, maar het giflek werd ook onder de pet gehouden voor vergunninghouder Chemours. Dat verklaarde de directie van Chemours zojuist aan de Raad van State in Den Haag.

De gemeente Sliedrecht vergoedt de kosten aan inwoners én voormalig inwoners die hun bloed willen laten testen op de aanwezigheid van PFOA/C8. Voor de vergoeding komen mensen in aanmerking die wonen of gewoond hebben in het Sliedrechtse deel van het contourengebied dat door het RIVM is vastgesteld. Inschrijven voor een bloedtest kan tot en met 15 maart 2017 online en d.m.v. een formulier bij de balie in het gemeentekantoor.

Het chemische bedrijf DuPont heeft vandaag in Amerika de zaak geschikt met 3550 omwonenden van een fabriek in Parkersburg. Ze zeggen dat ze ziek zijn geworden door de chemische stof C8.
De schikking in de zogeheten Teflon-affaire behelst een bedrag van in totaal 670,7 miljoen dollar. Het bedrijf Chemours, dat in 2015 door DuPont werd opgericht, zal de helft van het bedrag betalen. DuPont betaalt de andere helft.

De Dordtse fabriek Chemours stapt naar de rechter om een dwangsom aan te vechten die hen bij toekomstige incidenten boven het hoofd hangt als dit bedrijf een incident of lekkage niet op tijd meldt.

Een redelijke opkomst woensdagavond 1 februari 2017 tijdens een informatiebijeenkomst Chemours / DuPont in het Griendencollege in Sliedrecht. De avond werd geleid door Stefan Wijers. Ingezoomd werd op het reilen en zeilen van de chemiebedrijven. Veel inwoners maken zich zorgen om de uitstoot door de industrie over wat er in de lucht, de bodem en in het water zit. Woensdagavond ging het vooral over ‘kijk eens hoe goed we het doen’. En daar kwamen velen niet voor bleek.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  1. Naam
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.
  2. E-mailadres(*)
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.

Mr. Jesse van Meerkerk

Direct contact?

E-mail:
j.vanmeerkerk@dekoningadvocaten.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

van meerkerk

 

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com