Nieuws

Als eerste in de regio plaatst Sliedrecht zes e-noses om zelf chemische stoffen in de lucht te meten. Volgens wethouder Hanny Visser wil de gemeente absolute zekerheid na alle onrust over de uitstoot van de fabrieken DuPont en Chemours.

Wethouder Hanny Visser van de gemeente Sliedrecht heeft op de website van de gemeente een logboek geplaatst om de gemeenteraad Sliedrecht op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het dossier DuPont/Chemours.

Het college van B&W van de gemeente Sliedrecht reageert verheugd op de mededeling van de provincie Zuid-Holland dat de maximaal toegestane uitstoot van de GenX-technologie door Chemours fors wordt verlaagd. De provincie verlaagt de emissienormen, omdat er onduidelijkheid bestaat over eigenschappen van de stoffen FRD-903 en E1, die bij de GenX-technologie vrijkomen. Wat het college betreft wordt deze werkwijze vanaf nu standaard bij onzekerheid over welke stof dan ook.

De beeldbepalende vergadering van de gemeenteraad staat woensdag 1 februari 2017 in het teken van een informatiebijeenkomst over chemiebedrijf Chemours / DuPont. Deze begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het Griendencollege, Professor Kamerlingh Onneslaan 109. Inloop is mogelijk vanaf 19.30 uur.

DuPont, dat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tientallen jaren ongezonde waardes C8 in de rivier loosde bij Dordrecht, moet in Amerika 50 miljoen dollar betalen. Dit vanwege het vervuilen van rivieren in de staat Virginia met kwik in de periode 1929-1950. Dat meldt The Washington Post.

De lozing van chemicaliën door DuPont (tegenwoordig Chemours) in Dordrecht, heeft vier decennia lang gezorgd voor verhoogde concentraties van de kankerverwekkende stof perfluoroctaanzuur, ook wel C8, in zowel rivierwater van de Lek als van de Noord en de Nieuwe Maas.

Chemisch bedrijf Dupont betuigt spijt. De onderneming uit Dordrecht betreurt de lekkage van gevaarlijke stoffen op het fabrieksterrein en de slechte communicatie met omwonenden. ,,Mensen zijn het vertrouwen in de fabriek kwijt, en dat betreuren we'', zegt directeur Europa Govert Griffioen.

Morgen zaterdag 5 november 2016 zal er een protest(mars) plaatsvinden tegen chemiebedrijf Chemours / DuPont.

De provincie Zuid-Holland schroeft het toezicht op DuPont in Dordrecht op. De provincie kondigt aan voortaan onaangekondigde inspecties te gaan uitvoeren. Aanleiding is het nieuwe lek met formaldehyde.

Op 12 augustus 2016 heeft DuPont melding gedaan bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) over een incident met formaldehyde. OZHZ heeft het bedrijf direct opgedragen het incident te onderzoeken en een onderzoeksrapport in te dienen. Voordat de melding werd gedaan, heeft DuPont de betreffende productielijn, de polylijn 1 in de Delrin fabriek, stil gelegd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  1. Naam
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.
  2. E-mailadres(*)
    Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.

Mr. Jesse van Meerkerk

Direct contact?

E-mail:
j.vanmeerkerk@dekoningadvocaten.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

van meerkerk

 

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com